Van andermans fouten
​​​​​​​kun je leren.

Grootste blunders die huizenkopers maken

_ leer van andersmans fouten _

1e blunder.

Koop je droomhuis direct
zonder voorbehoud van financiering


Een jong stel vond hun droomhuis en was zo enthousiast dat ze besloten het meteen te kopen, zonder het toevoegen van een voorbehoud van financiering in het koopcontract. Dat ging helemaal mis. Toen ze bij de bank aanklopten voor een hypotheek, bleek dat ze niet genoeg konden lenen. Ze zaten vast aan de koop en moesten een torenhoge boete betalen om onder het contract uit te komen. Moraal van het verhaal: altijd een financieringsvoorbehoud opnemen!


In een competitieve woningmarkt laten sommige kopers het voorbehoud van financiering achterwege om de kans op acceptatie te vergroten. Dit kan echter grote financiële risico's met zich meebrengen als de financiering niet rond komt.

Hoe regel ik 'zonder voorbehoud van financiering'?

Maak altijd een voorbehoud van financiering, tenzij je zeker bent dat je de koop volledig uit eigen middelen kunt financieren.
Zeker weten dat je het goed doet? Zelf hypotheek afsluiten biedt de mogelijkheid van een zorgvuldige begeleiding tijdens het financieringsproces.



“In het veld spreek ik hypotheekverstrekkers, notarissen, advocaten en con-collega hypotheekadviseurs. Je hoort soms de meest bizarre verhalen. Ik hoop dat je er wat van opsteekt, zodat dit jou niet overkomt.”


Henry, senior hypotheekspecialist

2e blunder.

Vergeet de lange termijn.
Het komt wel goed (of niet)


Sommige huizenkopers denken alleen aan hun huidige situatie en niet aan toekomstige veranderingen, zoals gezinsuitbreiding of carrièremogelijkheden. Vooral als je al een huis op het oog hebt, kan het maar zo zijn dat je je toekomst te rooskleurig inkleurt. Je gaat er misschien vanuit dat wanneer je met je partner een huis koopt, dat je beiden blijft werken als je kinderen krijgt. Wellicht verander je van inzicht en willen jullie dat één van beiden altijd thuis is voor de kids. Een mooie keuze, maar houdt er rekening mee dat dit een groot financieel offer van jullie gezin als vraagt.

Waar moet ik aan denken als ik een huis wil kopen?

Denk bij de aankoop serieus na over je toekomst. Hoe zit het met mijn carrièreplanning en wil ik een gezinnetje? Wat doen we als ik of mijn eventuele partner gezondheidsproblemen of als onverwachte situaties opduiken? Hoelang wil ik in dit huis wonen? Een huis dat nu geschikt lijkt, moet over 5 of 10 jaar nog steeds passen bij je leven. Lees je ook in hoe een hypotheekaanvraag werkt. Zeker weten dat je het goed doet? Zelf hypotheek afsluiten kan je helpen om ook financieel op de lange termijn stabiel te blijven.

Zoek je de

goedkoopste hypotheek

voor jouw situatie?

Je ziet al snel dat je honderden tot zelfs duizenden euro's kunt besparen.

Ongeacht jouw situatie of
het hypotheekpakket dat je kiest.


3e blunder.

Koop je huis emotioneel

Huizenkopers laten zich vaak leiden door emoties. Ze zien een huis dat ze geweldig vinden en negeren dan gebreken of financiële beperkingen.





Waar moet ik op letten als ik een huis koop?

Houd je hoofd koel en wees kritisch. Zoek of bedenk minimaal 10 minpunten van de woning en leg deze voor aan mensen die al eerder een huis hebben gekocht. Vraag ook of zij belangrijke aandachtspunten weten. Zorg verder dat je meerdere huizen bekijkt en vergelijk de opties rationeel. Raadpleeg ook onze hypotheekspecialisten. Zij geven je objectief advies, zodat je beslissingen neemt op basis van feiten in plaats van emotie.

Woning kopen zonder 'n goede check?
Dat kan eindigen met
een advocaat in je nek.

- Willem Kok, advocaat

Heb jij financiële vragen
over het kopen van een woning?
We helpen je graag verder.


Onze specialisten nemen de tijd om je vragen te beantwoorden. Vrijblijvend en kosteloos, je bepaalt zelf of je de hypotheek via ons regelt - of niet.
Doe gerust even een berichtje of
een belletje.


Wil jij zonder risico's
jouw hypotheek regelen?


​​​​​​​Dan ben je hier op het juiste adres. We zijn onafhankelijk, hebben een schat aan jarenlange ervaring, werken met de meeste geldverstrekkers, bieden gratis support, en je kunt altijd je vragen stellen. Maak een gratis account aan bij Zelf hypotheek afsluiten en ontdek onze service!

Zelf hypotheek afsluiten
...en zeker weten dat je het goed doet.


4e blunder.

Vergeten je schulden te melden

Een man vroeg een hypotheek aan zonder te vermelden dat hij nog een studieschuld had. Hij dacht dat dit geen probleem zou zijn, omdat hij de afbetalingen zelf beheerde. Tijdens de laatste fase van het proces ontdekte de bank de schuld en bleek hij minder te kunnen lenen dan verwacht. Hierdoor kon hij de woning niet betalen en ging de koop niet door. Deze blunder kostte hem het huis én veel frustratie.

Hoe voorkom ik schulden te melden bij een hypotheekaanvraag?

Breng in kaart of je (nog) openstaande schulden hebt en meld deze direct bij je hypotheekaanvraag.

Tip: Heb je een BKR registratie?
Probeer deze dan voor het aanvragen van je hypotheek alvast weg te krijgen. Dat scheelt gedoe tijdens de hypotheekaanvraag.

Alleen een dwaas
leert van zijn eigen fouten.

De wijze man leert
van de fouten
van anderen.


- Otto Von Bismarck

5e blunder.

Helemaal vergeten dat je bij een hypotheek bijkomende kosten hebt

Van een notaris hoorden we dat een jonge huizenkoper al zijn spaargeld had ingezet voor de aanbetaling van zijn nieuwe huis en dacht dat hij klaar was voor de verhuizing. Wat hij echter niet had voorzien, waren de bijkomende kosten, zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Hij had zo krap begroot dat hij letterlijk geen geld meer had voor de verhuizing zelf. Het huis werd gekocht, maar hij moest wekenlang op een luchtmatras slapen zonder meubels, omdat hij geen geld meer had om zelfs maar een bed te kopen.


Bij het kopen van een huis komen niet alleen de kosten voor de woning kijken, maar ook zaken als overdrachtsbelasting, notaris- en taxatiekosten. Dit kan zomaar 5% tot 10% bovenop de koopprijs zijn.

Waar moet ik op letten als ik een hypotheekbegroting maak?

Zorg dat je in ieder geval de bijkomende kosten van een hypotheek meerekent in je begroting. Wanneer je bij Zelf hypotheek afsluiten de hypotheek regelt, wordt dit overzichtelijk voor je op een rij gezet, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

6e blunder.

Stel geen duidelijk budget vast

Veel mensen beginnen met huizen kijken zonder precies te weten wat ze zich kunnen veroorloven. Ze worden verliefd op een huis dat eigenlijk te duur is, wat leidt tot teleurstellingen of het oprekken van het budget.

Hoe weet ik wat ik mij kan veroorloven bij het kopen van een huis?

Laat je inkomen en uitgaven goed berekenen en vraag gerust onze hypotheekspecialisten om hulp. Door vooraf te weten hoeveel je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn, voorkom je onaangename verrassingen. Bij Zelf hypotheek afsluiten krijg je inzicht in je maximale hypotheek op basis van jouw situatie, zodat je gericht op zoek kunt gaan.

7e blunder.

Onderschat je woon- en werklocatie

Sommige mensen kopen een huis ver weg van hun werk of voorzieningen in de buurt zonder de impact op hun dagelijkse leven te overwegen. Lange reistijden kunnen een grotere belasting zijn dan verwacht.

Hoe weet ik of de woon- en werklocatie te doen is?

Kies een woon- en werklocatie die past bij jouw levensstijl. Denk aan voorzieningen, scholen en reistijd. Om te bepalen of je woon- en werklocatie praktisch te combineren zijn, kun je de reistijd checken met Google Maps of 9292, inclusief spitsuren. Maak een proefrit om het verkeer op drukke momenten te ervaren en bereken de kosten voor brandstof of openbaar vervoer. Overweeg ook hoe de reistijd je werk-privébalans beïnvloedt en of je werkgever opties biedt zoals thuiswerken. Zo krijg je een realistisch beeld van wat haalbaar is.

8e blunder.

Kies de verkeerde hypotheekvorm

Het kiezen van de juiste hypotheekvorm kan overweldigend zijn. Sommige huizenkopers kiezen voor een hypotheek die niet goed aansluit bij hun situatie, zoals een aflossingsvrije hypotheek terwijl ze eigenlijk liever zekerheid willen.

Hoe weet ik welke hypotheekvorm ik nodig heb voor mijn hypotheek?

Verdiep je in de verschillende hypotheekvormen of laat je professioneel adviseren. Bij Zelf hypotheek afsluiten kun je maatwerkadvies krijgen dat aansluit op jouw financiële wensen en mogelijkheden, maar stel ook gerust vrijblijvend een vraag als je ergens mee zit.

9e blunder.

Houd geen rekening met onderhoudskosten

De maandelijkse hypotheeklasten zijn niet de enige kosten die je moet incalculeren. Veel huizenkopers vergeten dat ook onderhoud, reparaties en woningverbeteringen kosten met zich meebrengen.

Hoe krijg ik een goed beeld van de onderhoudskosten als ik een huis bezichtig?

Zorg voor een goede checklist als je een woning gaat bezichtigen. Maak een lijst met wensen en noodzakelijke aanpassingen die je wilt doorvoeren na de aankoop van de woning en stel voor je zelf een begroting op. Zorg daarnaast dat je een buffer hebt voor onverwachte uitgaven aan je huis. Dit voorkomt financiële stress wanneer bijvoorbeeld toch die CV-ketel vervangen moet worden.

Waarom aandacht voor blunders
die huizenkopers maken?



Een huis kopen is voor de meesten van ons de grootste financiële beslissing in het leven. Toch maken huizenkopers regelmatig fouten die grote financiële en emotionele impact kunnen hebben. Of je nu een starter bent of al eerder een huis hebt gekocht, het is interessant om te weten welke valkuilen er zijn met ons welgemeende advies hoe je deze kunt te voorkomen.

10e blunder.

Geen onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen

Veel mensen gaan direct naar hun/een bank voor een hypotheek zonder te kijken naar andere opties. Dit kan ertoe leiden dat ze een hypotheek met minder gunstige voorwaarden krijgen dan mogelijk is.

Hoe weet ik of mijn hypotheekdeal de beste is in mijn situatie?

Schakel een onafhankelijk adviseur in. Bij Zelf hypotheek afsluiten kun je op een laagdrempelige manier zelf je hypotheek regelen met gratis professionele ondersteuning. Heb je geen hypotheekervaring? Dan kunnen we ook het hypotheekadvies voor je verzorgen. We zijn 100% onafhankelijk van banken en werken met meer dan 50 hypotheekverstrekkers. Bij ons weet je zeker dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie!
Stel gerust een vraag of plan een gratis videocall, waar je jouw situatie uit de doeken kunt doen. Wij geven je dan gratis advies wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Zo kun jij weer snel verder met je plannen!

11e blunder.

Je werkgeversverklaring aanpassen

Het lijkt misschien verleidelijk om je werkgeversverklaring aan te passen om je salaris hoger te laten lijken, zeker als je nét niet dat droomhuis kunt kopen. Toch is dit een ontzettend riskante zet die grote gevolgen kan hebben. Het aanpassen van je salaris op officiële documenten zoals een werkgeversverklaring valt onder fraude, en de hypotheekverstrekkers zijn getraind om dit soort praktijken te ontdekken.

Hypotheekfraude wordt meestal gepleegd door loonstroken, jaaropgaven of werkgeversverklaringen te vervalsen en te gebruiken bij de aanvraag van een hypotheek.


Hoe ontdekken ze dit dan?
Hypotheekverstrekkers doen uitgebreide controles tijdens het proces van het beoordelen van je hypotheekaanvraag. Dit betekent dat ze niet alleen kijken naar de documenten die je aanlevert, maar ook contact opnemen met je werkgever om de gegevens te verifiëren. Als jouw opgegeven salaris niet overeenkomt met de informatie van je werkgever, gaat er direct een rood vlaggetje omhoog. Daarnaast wordt vaak gevraagd om recente loonstroken en een jaaropgave, die allemaal gecontroleerd worden. Elk detail moet kloppen.

Wat zijn de gevolgen van hypotheekfraude?

Hypotheekaanvraag direct afgewezen


​​​​​​​Als er wordt ontdekt dat je gefraudeerd hebt, zet de hypotheekverstrekker je aanvraag direct on hold. Je kunt fluiten naar de hypotheek en daarmee ook naar je droomhuis.

Boete of juridische gevolgen


​​​​​​​Het plegen van fraude kan resulteren in een boete of zelfs juridische stappen. Je probeert immers een woning te verkrijgen op basis van valse informatie.

Op de zwarte lijst bij hypotheekverstrekkers


​​​​​​​Als je betrapt wordt op fraude, kun je op een zwarte lijst terechtkomen, wat betekent dat andere hypotheekverstrekkers je ook geen lening meer willen verstrekken.

Je krijgt een
​​​​​​​BKR-registratie


Je kunt te maken krijgen met een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), wat je financiële toekomst ernstig kan schaden. Dit kan je niet alleen problemen opleveren bij het verkrijgen van een hypotheek, maar ook bij andere vormen van krediet, zoals persoonlijke leningen of zelfs telefoonabonnementen.

Je krijgt nooit meer

een hypotheek


Als je op de zwarte lijst komt of een negatieve BKR-registratie hebt, is het vrijwel onmogelijk om ooit nog een hypotheek te krijgen, zelfs niet als je financiële situatie in de toekomst verbetert.

Denk goed na en wees realistisch.


Is zoiets echt de moeite waard? Nee, absoluut niet. De gevolgen van zo’n actie kunnen je jarenlang achtervolgen. In plaats van het risico te nemen, kun je beter kijken naar andere mogelijkheden om je droomhuis te financieren, zoals hulp van ouders, een starterslening, of misschien even wachten totdat je financiële situatie verbetert. Als je het financieel nét niet redt, is het altijd verstandig om een betrouwbare adviseur in te schakelen die je helpt om te kijken naar wat wél mogelijk is, zonder onnodige risico’s te nemen. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend te sparren naar mogelijkheden!

12e blunder.

Oeps... hypotheek met variabele rente in crisistijd?
​​​​​​​Dat had ik niet zo bedacht...


Een vrouw sloot een hypotheek af met een variabele rente omdat de rente op dat moment extreem laag was. Het leek een geweldige deal. Toen de rente echter plotseling begon te stijgen, schoten haar maandlasten omhoog, wat haar budget volledig overhoop haalde. Ze had geen vast inkomen en kon de hypotheek uiteindelijk niet meer betalen, wat resulteerde in een gedwongen verkoop van haar woning.

Kan ik een hypotheek regelen als ik geen kennis heb van hypotheken?

Heb je geen financiële achtergrond en/of kennis van de hypotheken? Dan adviseren we je om een hypotheek met advies te kiezen als je een huis wilt kopen. Onze hypotheekadviseurs brengen samen met jou de situatie in kaart. Maar niet getreurd! Door onze slimme software besparen wij veel tijd. Doordat je vanuit onze hypotheekportal zelf veel zelf kunt doen, kun je ook op deze manier veel geld besparen!

13e blunder.

Hypotheek afsluiten vlak voor
een carrièreswitch


Via een kennis vernamen we dat een man besloot eindelijk zijn droomhuis te kopen. Hij kreeg de hypotheek rond. Kort daarna besloot hij zijn baan op te zeggen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Klinkt goed zou je zeggen, maar toen de bank zijn inkomen opnieuw beoordeelde (omdat hij bepaalde documenten te laat had ingediend, ah.. pijnlijk!), werd zijn hypotheekaanvraag alsnog afgekeurd omdat hij geen stabiel inkomen meer had. Hij moest het huis laten gaan én zat zonder vast inkomen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een hypotheek wil afsluiten en ook een andere job overweeg?

In deze situatie is het altijd aan te raden om geheel vrijblijvend advies in te winnen bij één van onze hypotheekspecialisten.


Lester Luigjes

Hypotheekspecialist
bij Zelf Hypotheek Afsluiten

Heb je een vraag of een financiële uitdaging bij het kopen van een woning? We helpen je graag verder.


Onze specialisten nemen de tijd om je vragen te beantwoorden. Vrijblijvend en kosteloos, je bepaalt zelf of je de hypotheek via ons regelt - of niet.
Stuur gerust even een berichtje of
doe een belletje.


Benieuwd wat je
maximaal kunt lenen?


Heb je een droomhuis op het oog of wil je de hypotheek oversluiten? Dan wil je ook weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Bij ons kun je jouw maximale hypotheek berekenen met je bruto jaarinkomen en dat van je -eventuele- partner. Zo'n online berekening geeft je een idee van wat je kunt lenen. Uiteraard is het ook mogelijk dat wij je hiermee helpen. Neem dan even contact met ons op.

Raadpleeg de klantervaringen en ontdek of je hier jouw hypotheek wilt regelen


Natuurlijk laten we je graag weten waar we goed in zijn. En daarom laten we het liefst onze klanten aan het woord. Lees en bepaal zelf of je via ons jouw hypotheekzaken wilt regelen. Let op: bevat alleen reviews van échte klanten. Op verzoek van de klanten worden beoordelingen soms geanonimiseerd weergegeven. Alle klantervaringen zijn authentiek en met toestemming van de klant geplaatst.



10

Nikolai

3 oktober 2024 om 15:20

Financieel 'advies' bestond bij tijdens een gratis intake van een andere aanvrager uit '20 jaar vastzetten want het is nu goedkoop', dit advies moest dan volgens hen € 2000 waard zijn. Hiermee niet akkoord gegaan en dit geld bespaard door execution only te gebruiken bij Zelf Hypotheek Afsluiten. De begeleiding van Henry was duidelijk en vriendelijk. Absoluut het geld waard.


​​​​​​​Hallo..
ben jij of één van je vrienden
op huizenjacht?

Onthoud alleen dit: je kunt enorm besparen! Je kunt namelijk bij ons je hypotheek met advies of zonder advies regelen voor ongelooflijk scherpe tarieven. Je hebt een enorme keuze aan geldverstrekkers. Maak een gratis account aan en ga aan de slag. Wil je eerst weten hoe het werkt? Raadpleeg dan even deze website of stel ons je vraag en bespreek vrijblijvend jouw situatie met één van onze hypotheekspecialisten. Wij nemen de tijd om al je vragen te beantwoorden. Geheel vrijblijvend en kosteloos!

+-Waarom is een eigen dashboard bij Zelfhypotheekafsluiten™ zo handig?

  • Een heel handig vehicle om zelfs in je oriëntatiefase al een beeld te krijgen van je huidige en toekomstige situtatie, de kosten, etc. Door het beantwoorden van gerichte vragen, maak je een begin met het verzamelen van gegevens. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de situatie en kan hierdoor gericht op jouw situatie vragen stellen, informatie verstrekken en indien nodig adviseren

  • Een persoonlijke hypotheekspecialist wordt aan jouw account toegewezen

  • Snellere doorlooptijd

  • Snellere reactietijd en persoonlijk en direct contact.

  • Je krijgt direct een seintje als er een update is of als de verstrekker informatie van je nodig heeft.

  • Je hypotheekaanvraag volgen in je hypotheekportal

  • Alle benodigde documenten eenvoudig uploaden


+-Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij de annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse aflossing de hele looptijd hetzelfde. Alleen de samenstelling van de aflossing veranderd. In het begin is het deel rente dat je aflost relatief groot en naarmate de hypotheek duurt, wordt het gedeelte aflossing van de hypotheekschuld steeds groter. Dit levert in de beginfase in hoger belastingvoordeel op. In de loop van de tijd wordt de netto maandlast hoger. Houd daar rekening mee.





Ontdek het verschil tussen lineair en annuïtair


+-Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
Als starter

Annuïtair (box I/rente aftrekbaar)
Lineair (box I/rente aftrekbaar)
Aflossingsvrij (box III/rente niet aftrekbaar)


Al doorstromer met overgangsrecht oud regime (voor 1-1-2013)

Annuïtair
Lineair
Aflossingsvrij (nu wel box I)
Banksparen (SEW)
Beleggingspolis
Krediethypotheek
Leven Hypotheek
Leven/combi
Spaarhypotheek
Overbruggingshypotheek
+-Zijn er voordelen als je starter bent op de woningmarkt?
Ja zeker, als je nog nooit eerder een woning hebt gekocht, dan heb je om voor rente-aftrek in aanmerking te komen, kort gezegd de keuze uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Gefeliciteerd, je hebt nog een voordeel als starter:
Je hebt het voordeel dat het online hypotheek regelen een stuk makkelijker is. Veel starters kiezen ervoor om zelf de hypotheek te regelen zonder hypotheekadvies.
+-Wat houdt aftrek hypotheekrente in?
Bij de aftrek hypotheekrente mag je de rente en kosten, betaald voor geldleningen die je hebt afgesloten voor het kopen van je eigen huis of voor de verbetering of het onderhoud van je huis aftrekken van de belasting. Dit geldt onder voorwaarden voor maximaal 30 jaar, wat ook de meest voorkomende looptijd van een afgesloten hypotheek is.

Ook aftrekbaar zijn normaliter o.a.:
* notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte
* bouwrente vanaf de periode dat de koopovereenkomst is gesloten
* taxatiekosten - als deze nodig waren voor het verkrijgen van een hypotheek
* advies- en bemiddelingskosten
* kosten van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aanvraag
* boeterente

Meer weten over hypotheekrente?

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?