Mijn eerste huis kopen.Hoe? Wij helpen je op weg.

Hypotheek voor je eerste huis nodig?

Ik wil een huis kopen en nu?


Een eerste eigen huis kopen is een mooi moment. Of je nu een starterswoning wil kopen of een ruim opknaphuis, voordat je de sleutel echt in handen hebt moet er nog een hoop gebeuren. Waar moet je allemaal aan denken en waar let je op? Bekijk ons uitgebreide stappenplan voor het kopen van een huis. Hieronder zetten we vast 3 belangrijke stappen voor je op een rij.

Hoeveel mag jouw

eerste huis kosten?


Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan wil je vast weten hoeveel hypotheek je kan krijgen


Vanaf 1.495,- inclusief BTW

Aankoopbegeleiding
van je droomhuis

Op zoek naar een droomwoning? Maak tijdens je zoektocht gebruik van onze makelaarsexpertise van zoekopdracht tot aan begeleiding naar de notaris. Profiteer van nog meer voordeel rondom het kopen van je droomhuis. Bij het kopen van een huis komen moet je veel dingen regelen. Check hier waar we je meer mee kunnen helpen tegen scherpe tarieven!



1. Voordat je een bod doet

Huis bezichtigen? 7 tips


Ga je een huis bezichtigen en wil je weten waar je op moet letten? Vaak krijg je maar één kans om een huis te bezichtigen. Met deze lijst zorg je dat je niets mist.


  1. Schrijf je vragen op. Er komt waarschijnlijk veel op je af als je straks door het huis loopt. Misschien vergeet je dan net die ene belangrijke vraag te stellen aan de verkoper. Schrijf daarom van tevoren op wat je wil vragen.
  2. Verken vooraf de buurt met Google Maps. Zo krijg je alvast een idee van de omgeving en weet je nog beter waarop je wil letten als je een huis gaat bezichtigen.
  3. Neem een meetlint mee. Past je favoriete kast in de slaapkamer? Als je een meetlint of rolmaat meeneemt, kan je tijdens de bezichtiging al kijken of er genoeg ruimte is voor je meubels.
  1. Neem iemand mee. Neem een vriend, zus of collega mee. Twee mensen zien meer dan één en ze helpen je op de feiten letten, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt.
  2. Maak foto’s. Zo kan je later in alle rust kijken hoe die ene slaapkamer er ook alweer uitzag.
  3. Stel vragen aan de verkoopmakelaar. Ook als je na afloop nog vragen hebt, kan je contact opnemen. De verkoopmakelaar kan je meer informatie en foto’s geven. Soms kan hij ook een tweede bezichtiging voor je plannen.
  4. Kijk ook naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Van spouwmuurisolatie en dakisolatie, tot HR++ glas en meer. Om je huis comfortabeler te maken, aantrekkelijker in energieverbruik of gewoon groener.

Heb je hypotheekadvies nodig?


Dan raden we je aan om hulp te vragen aan één van onze hypotheekadviseurs. Dat is handig als je bijvoorbeeld wil weten welke hypotheek het beste bij je past of als je benieuwd bent of je een huis kan kopen zonder eigen geld. Wij zijn 100% onafhankelijk en bij ons heb je keuze uit 51 geldverstrekkers.


Benieuwd hoe het werkt met hypotheekadvies? We leggen uit hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken.

Waarom een hypotheekadviseur?


Als je voor het eerst een hypotheek afsluit, kan het zijn dat je een hypotheekadviseur nodig hebt. Deze weet alles over hypotheken. Met de kennis die hij heeft, helpt hij jou een hypotheek te vinden die bij je past. Dat hoeft niet, maar het kan wel. Onze adviseur kijkt naar je persoonlijke financiële situatie, nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt hij met jou naar het huis dat je wil kopen en berekent jouw maximale hypotheek. Ook bespreekt hij met je welke hypotheekvorm en rentevorm bij jou zouden passen.


Dit bespreekt een onafhankelijk hypotheekadviseur met je:

  • De hoogte van de hypotheek en de maandlasten die hierbij horen
  • Hoelang je de rente wil vastzetten (de rentevastperiode)
  • De hypotheekvorm, zoals een Annuïteiten Hypotheek, Lineaire Hypotheek of een combinatie
  • Mogelijke verzekeringen
  • Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie
    ​​​​​​​

Heb je zoiets van, dat weet ik allemaal wel?

Dan kun je ervoor kiezen om een hypotheek zonder advies te regelen. Het makkelijkste kun je dan een account aanmaken. Een account kost je niets, maar levert je een hoop gemak op!



2. Als je een bod gaat doen

Bouwkundige keuring

Ben je enthousiast over het huis dat je hebt gezien, dan doe je misschien wel het liefst direct een bod. Want wat als iemand anders je voor is?


Toch is het verstandig nog even te wachten en het huis te laten controleren tijdens een onafhankelijke bouwkundige keuring. Want het huis kan er wel mooi uitzien, maar het moet technisch ook in orde zijn. Denk aan veilige elektra en geen houtrot of lekkages. Met een bouwkundige keuring voorkom je dat er achteraf onverwacht toch iets niet goed aan de woning blijkt te zijn.

Offerte aanvragen

Als je weet welk huis je wilt kopen, kan jouw hypotheekadviseur een offerte voor je aanvragen. Hij vraagt je dan in elk geval naar de volgende gegevens:


  • Kopie legitimatiebewijs
  • Inkomensgegevens (bijvoorbeeld een loonstrook)

Via onze hypotheekadviseur krijg je van ons een offerte met een renteaanbod. De meeste offertes zijn standaard 3 maanden geldig. Weet je vooraf dat je meer tijd nodig hebt? Geef dan even een seintje, dan kan er in veel situaties verlengd worden. Jouw hypotheekadviseur helpt je met bepalen welke geldigheidsduur* van de offerte je minimaal nodig hebt.

* De geldigheidsduur is de periode dat de offerte geldig is.

Volg je offerte-aanvraag online

Je hebt een huis gekocht, en nu? Nu moet er officieel een hypotheek worden aangevraagd. Met mijnZelf volg je digitaal jouw hypotheekaanvraag en blijf je in contact met je hypotheekadviseur.

3. Je bod is akkoord. Wat nu?

Offerte tekenen

Klopt de informatie en ben je akkoord? Dan kan je het renteaanbod ondertekenen. Wij ontvangen dan van jou alle benodigde documenten via je account. Een volledige en juiste aanlevering van de documenten zorgt voor een snelle beoordeling van jouw aanvraag. Zodra wij alle documenten hebben ontvangen, beoordelen wij je aanvraag. Als alles akkoord is, sturen wij jou de definitieve hypotheekofferte van de gekozen geldverstrekker. Je hebt dan zekerheid dat de gevraagde hypotheek kan doorgaan. Kloppen de gegevens en ben je akkoord? Dan kan je de offerte ondertekenen en terugsturen. Jij maakt een afspraak met jouw notaris. Wij zorgen dat de juiste documenten bij jouw notaris komen voor de overdracht van de woning.

Overdracht bij de notaris

Je hypotheek is goedgekeurd! Dan kan je jouw eerste huis officieel kopen. Maak een afspraak bij de notaris voor de overdracht. Dit betekent dat jij en de verkoper de leveringsakte ondertekenen. Hierin staat dat het huis vanaf dat moment van jou is. Ook zet je jouw handtekening onder de hypotheekakte. Hierin staat dat je geld leent van de bank met het huis als onderpand.

Verzekeren of niet?


Als het nodig is, adviseert je hypotheekadviseur ook over verzekeringen die je bij je hypotheek kan afsluiten. Zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. Een uitgebreide opstalverzekering is bij de meeste geldverstrekkers verplicht.


Lagere rente met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG? Dan bieden wij je onze laagste hypotheekrente. Hierdoor betaal je per maand vaak een lager bedrag dan een hypotheek zonder NHG. Bovendien biedt NHG je zekerheid. Vraag ernaar bij jouw hypotheekadviseur.

Inkomen te laag? Denk eens aan een starterslening

Als je inkomen nu net te laag om een huis te kopen? Misschien is de Starterslening dan iets voor jou. Zo komt je eigen huis misschien toch een stuk dichterbij.



0

jaar ervaring als dé hypotheekspecialist

0

hypotheekafsluiters
via dit platform

0

persoonlijke situaties om voor ons te kiezen

0

gemiddelde klantbeoordeling

Veel gestelde vragen over het kopen van een eerste woning


1. Hoeveel spaargeld heb ik nodig om een eerste woning te kopen?
Het is raadzaam om minimaal 5% tot 20% van de aankoopprijs als aanbetaling te hebben, plus extra geld voor bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.


2. Hoe vind ik de beste hypotheekrente?
Je kunt de beste hypotheekrente vinden door verschillende geldverstrekkers te vergelijken. Onze hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van de beste opties die passen bij jouw financiële situatie.


3. Moet ik een makelaar inschakelen?
Het inschakelen van een makelaar is niet verplicht, maar het kan je helpen bij het vinden van geschikte woningen, het onderhandelen over de prijs en het afhandelen van juridische procedures. Ze kunnen waardevol advies geven tijdens het koopproces.


4. Hoe onderhandel ik over de prijs van een woning?
Onderhandelen over de prijs van een woning kan spannend zijn. Je kunt beginnen met een redelijk bod op basis van marktonderzoek en vergelijkbare woningen. Wees bereid om compromissen te sluiten en laat eventueel een expert zoals een makelaar je adviseren. Dat kan uiteraard ook iemand zijn uit je familie- of kennissenkring.


5. Welke stappen moeten worden genomen na het tekenen van het koopcontract?
Na het tekenen van het koopcontract moet je de nodige stappen zetten om de aankoop af te ronden. Dit omvat onder andere het regelen van de hypotheek, het uitvoeren van een bouwkundige keuring en het regelen van de notariële overdracht. Zorg ervoor dat je alles grondig controleert voordat je definitief de koopakte ondertekent. Wij helpen je hier graag mee op weg.



Waar moet je zoal op letten als je een huis wilt kopen?


Om een huis te kopen moet je minimaal 18 jaar zijn. Er komt veel kijken bij het aankopen van
een eerste huist als starter. Wij helpen je graag verder en vertellen je waar je in ieder geval op
moet letten bij de samenstelling van jouw hypotheek.


Wij helpen je ook graag met vragen als:

  • Hoeveel kan ik maximaal lenen?
  • Welke voorwaarden zijn belangrijk?
  • Welke geldverstrekker (keuze uit 51) heeft het beste aanbod voor mij?
  • Kom ik in aanmerking voor een starterslening?
  • Is Nationale Hypotheekgarantie (NHG) mogelijk in mijn situatie?
  • Hoelang duurt een hypotheekaanvraag van A tot Z?
  • Hoeveel bedragen de eventueel bijkomende kosten?
  • Hoeveel eigen geld heb ik nodig?


Van huren naar kopen
Sommige geldverstrekkers bieden soepele acceptatiecriteria als je kunt aantonen dat je
minimaal 3 jaar voor een bepaalde maandlast hebt gehuurd. Dit worden duurhuurders
genoemd. In deze situatie kun je in sommige gevallen, in combinatie met een NHG-
hypotheek tot wel 130% Loan To Income lenen. Dit is veel meer dan in andere gevallen is
toegestaan waardoor je toch jouw droomhuis kunt kopen!


Tot slot maken wij veel mee dat voormalig huurders hun huidige huurwoning kopen. Zij
blijven dus in hun huidige huurwoning wonen, maar worden eigenaar van deze woning door
het zelf te kopen. Dit is geen onbekende situatie voor ons waar wij je dus graag verder bij
helpen.

Onze hypotheekadviseur helpt je graag verder!

Kom je er niet uit? We helpen graag.


Bespreek vrijblijvend je situatie met één van onze hypotheekspecialisten. Wij nemen de tijd om dit soort vragen te beantwoorden. Helemaal vrijblijvend en kosteloos. Je bepaalt helemaal zelf of je de hypotheek via ons regelt.

Start je hypotheekaanvraag Ik heb een vraag Chat met Lester
Direct advies nodig?